Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

afissa3

Σκέψεις που μετουσιώθηκαν σε ποίημα γύρω από την παράδοση και το Πάσχα, από τον συγγραφέα και συνεργάτη της ιστοσελίδας nea-avlaia.gr, Γιώργο Χατζηαποστόλου

 

 

 

Ελληνορθοδοξια,

ορος που παραγει ερωτηματικα,

που για πολλους ειναι αδοκιμος,

συνδεδεμενος με μια ανεπαναληπτη περιοδο,

μιας δεσποτικης και εσωστρεφους κρατικης οντοτητας,

δοξασιας στο ομοιογενες,

το διαρκες αμεριστο,

αδιαλλακτη στο δογμα της,

με τετοιο σκοταδισμο

η δυναμη του οποιου ομως φωτισε πολλα εθνη.

 

Περισσότερα...

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

portatifΠορτατίφ
ποίηση
Νιόβη Ιωάννου


Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

 

Θα ξεκινήσω με τη ρήση του Μαλαρμέ πως, «η ποίηση δεν γίνεται με ιδέες αλλά με λέξεις». Βεβαίως υπάρχουν πολλές απόψεις γι' αυτό το ζήτημα όσοι και οι ποιητές θα έλεγα, που μπορούν κάποιοι να μιλήσουν για την ευαισθησία του ποιητή, τη διάνοια, τη γνώση, τη λογική οξύτητα, την έφεση του και πολλές άλλες εκδοχές, ερμηνείες και διατυπώσεις, αλλά το θεμέλιο για όλα αυτά είναι οι λέξεις κι αυτές τις λέξεις χρησιμοποιεί η Νιόβη στα ποιήματα της νέας της συλλογής, με μια ισχύ που χαρίζει τη δυνατότητα της διανοητικής σύλληψης να μεταστοιχειοθετεί το ερέθισμα σε έργο τέχνης.


Πορτατίφ, η τέταρτη συλλογή από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. 90 ποιήματα που συνεχίζουν μέσα από μυημένες λέξεις να μετατρέπουν τα συναισθήματα σε λέξεις, σε έννοιες, σε φωνές.


Αφετηρία πάντα, η ατομική της εμπειρία, που φυσικά αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από το πρώτο μόλις ποίημα, ότι ο λόγος της περνάει πρωτίστως μέσα απ' την ψυχή της και προβάλλεται ως ένα πολυφωνικό έργο που ξεπερνά τα όρια της απλής ποιητικής φόρμας, μολονότι το υπερεαλιστικό ύφος που ακολουθεί καταφέρνει να ζωντανεύει με συμμετρία έναν λόγο γεμάτο μεταφορές και συμβολισμούς φτιάχνοντας είδωλα σε καθρέφτες αόρατους να γράφουν εικόνες από μνήμες κι από παρούσες πράξεις.

Η ποιήτρια με μια πίστη στη τέχνη του λόγου που υπηρετεί με συνέπεια εκτός από τα ποιήματα στη συλλογή εμπεριέχονται και μικρά πεζά κείμενα με ποιητική πάντα χροιά.


Είναι δημιουργήματα της ιδιαίτερης εκείνης ματιάς και πρόσληψης. Είναι το προσωπικό της Ντουέντε, δηλαδή μια μυστηριακή δύναμη που όλοι νιώθουμε, σε στιγμές δημιουργίας, μα που κανένας φιλόσοφος δεν μπορεί εξηγήσει.

 

Περισσότερα...

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

35237542 1218592908276243 869189668611031040 nΗ ποίηση είναι ένα ανοιχτό παράθυρο. Και στη χώρα μας, μια χώρα τόσο λαμπερή και όμορφη, υπάρχει στο DNA μας η ποίηση και η λογοτεχνική έκφραση. Και πόσο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι δημιουργοί δεν σταματούν να γράφουν, ακόμα και στις μέρες μας. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή...
Μια τέτοια σύγχρονη ποιήτρια είναι και η Σύλια Χαδούλη.

 

Για τον άνθρωπο Σύλια δεν θα μπορούσα να είμαι αντικειμενική. Γνωριζόμαστε μια ζωή, κυριολεκτικά... Είμαστε οικογένεια, μας συνδέουν σημαντικές στιγμές, θετικές και αρνητικές. Και στις δύσκολες, έχουμε δεθεί.
Άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια, με πνευματική καλλιέργεια, με υπομονή και κατανόηση προς τον συνάνθρωπο, με εν συναίσθηση αλλά και τρομερή αισθητική. Γεμάτη αγάπη και φως, για τη ζωή και την οικογένεια. Κοινώς, γεμάτη αρετές... Και όλα αυτά, τα αναφέρω γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το συγγραφικό της έργο.

Περισσότερα...

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

35225375 1218593888276145 1203282053441781760 n«Έρωτας πράξη τελεία»


Έρωτας ή πράξη; Ορίζεται ο έρωτας; Μπορείς να τον περιγράψεις; Να τον νοιώσεις; Κι όμως στο έργο της Σύλια Χαδούλη τον ανακαλύπτεις από την πρώτη σελίδα του βιβλίου της «Πράξη τελεία Έρωτας».


Μοναδικότητα γραφής, άκρατος λυρισμός χωρίς ίχνος υπερβολής, συγκινησιακός λόγος που αγγίζει την ψυχή (σου) σαν δροσερό αεράκι. 'Έκρηξη συναισθημάτων, χαράς, θλίψης, προσμονής, απουσίας, πόνου, αγάπης. Οι λέξεις ξεδιπλώνονται σταδιακά στα μάτια του αναγνώστη, μοιάζουν με σαγηνευτικές χορεύτριες που σε προσκαλούν στον ερωτικό τους χορό.


Αδύνατον να τις αντισταθείς. Σε μαγεύει η πανδαισία χρωμάτων, γαλάζιο τ' ουρανού και της θάλασσας-έντονα στοιχεία της φύσης- άλικο του πάθους ή του αίματος.
Υπενθυμίζει ότι ο έρωτας δεν είναι άσπρο μαύρο ότι ο έρωτας δεν μετουσιώνεται μόνο σε μορφή σε σώμα σε συναίσθημα.

Περισσότερα...

Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0

13254382 10206492999340253 8508044529068614587 n- Μπαμπά, φοβάμαι να κοιμηθώ μόνος μου..
- Άντε πάλι... Αγόρι μου, τα έχουμε χιλιοπεί αυτά..
- Άναψε και κανένα φως του διαδρόμου..
- Το είχες ανοιχτό όλο το απόγευμα, άστο.. Θα σου έλεγα να ανάψεις το φωτιστικό δίπλα σου, αλλά μου λες ότι σε ενοχλεί..
- Ναι.
- Πφφφ, αφού τώρα δε βλέπεις ταινίες τρόμου, τι σε έχει πιάσει;
- Δεν ξέρω.
- Τζάμπα τα βιβλία που σου φέρνω.
- Δε νομίζω ότι είναι για παιδιά αυτά.
- Κάνεις λάθος... Από νωρίς πρέπει ο άνθρωπος να αρχίζει πνευματική ανάταση.
- Όχι με βιβλία των σοσιαλιστών ή του Νίτσε.
- Μα ακριβώς αυτά θα σε βοηθήσουν, το καθένα βέβαια από τη δική του σκοπιά, αλλά και τα δύο είδη εξασκούν τη δραστηριοποίηση του εαυτού.
- Και πάλι δεν μπορώ να κοιμηθώ.
- Χαχχα, τα φοβάσαι τα τέρατα.

 

(Σβήνει το φως και ανάβει μια σκούρα μπλε λάμπα)

 

- Για να είμαι ειλικρινής, έχεις εν μέρει δίκιο. Τέρατα υπάρχουν. Όλοι ξέρουμε το τέρας της απογοήτευσης, της θλίψης, εκείνο της ... δυσπραγίας και επιβίωσης. Επικίνδυνοι άνθρωποι που δρουν περισσότερο στο έντονο φως της μέρας, τέρατα υπάρχουν, αλλά εντελώς διαφορετικά από εκείνα που φοβόσουν. Γι'αυτό κοιμόμαστε καλά ... τα βράδια , για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

 

Απόσπασμα από το θεατρικό έργο "Affetuosso"

Γιώργος Χατζηαποστόλου

 


 

Άνεμος Εκδοτική

Nea Avlaia @ Facebook (click)

Τελευταίες Αναρτήσεις

14o-31-2Είμαστε οι Πολιτιστικές Ομάδες της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α.) και διοργανώνουμε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το 14o φεστιβάλ...
Δημιουργήθηκε 26/05/2019
2019-05-23-23-01-16"Μέσα στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Είναι μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από...
Δημιουργήθηκε 23/05/2019